Composteren kun je leren

Mest & Poep! 💩 oftewel… Composteren 🌱🌳
 
Ja, een onderwerp wat naar onze mening meer aandacht mag krijgen. Want het is niet alleen gewoon maar mest, als je er op de juiste manier mee omgaat kun je hier de perfecte bodemverbeteraar van maken zonder dat je de bodem gaat uitputten middels drijfmest of kunstmest! 
 
 
Voor de juiste verhouding dien je er rekening mee te houden dat je zowel groenafval als bruin afval nodig hebt. Voorbeelden van groen afval zijn: Takken, bladeren, gft afval, stro, en hooiresten. Let wel op dat je giftige planten uit de hoop weert omdat je niet wil dat je deze later gaat uitstrooien over de weide, dit geldt tevens voor de mest na het ontwormen! Laat deze afvoeren of zorg er in ieder geval voor dat deze niet gemengd wordt in je composthoop. Zorg er bij de opbouw voor dat je van onderen de hoop zuurstofrijk houdt. Dus leg er takken neer als onderste laag.
 
 

Bouw hem op in lagen van 15cm

• Paardenmest 30%
• Bladeren
• Oud hooi
• Keukenafval
• Strooisel
 
Je wil uiteindelijk meer bodemleven creëren in de bodem. Voordelen hiervan zijn dat je micro-organismen van je compost toevoegt aan je bodem. Je verbetert de structuur van de bodem en daarmee de waterhuishouding. Wat mooi is dat je ook de kringloop van voedingstoffen sluit. Micro organismen in de hoop produceren bijzonder veel stoffen zoals antibiotica, enzymen, zink en vitaminen. Ze hebben allen hun unieke bijdrage, en je geeft nieuwe planten dus een krachtige en natuurlijke boost voor het nieuwe jaar!
 
 
Door organismen door te laten dringen in de bodem krijgen we meer lucht en poriën in de bodem waardoor planten meer ruimte krijgen om te wortelen en waardoor water makkelijker de bodem in trekt. Gebruik voor je composthoop ongeveer 30% paardenmest. De koolstof/stikstofverhouding is ongeveer 27:1 en dus ideaal voor je compost, maar omdat paarden de juiste voedingstoffen voor zichzelf houden mis je hierdoor toch een aantal belangrijke factoren. Zorg dan dat je andere stoffen zoals bladeren en groenafval toevoegt aan de hoop. Laat het niet té nat worden, 40/60 vocht is ideaal, keer hem 1x om, wacht ongeveer 1 jaar tot je zwarte goud gereed is en verspreiden maar! 🌱🌳
 
 

Goed voorbeeld doet volgen! Ga wat vaker de natuur in en kijk eens wat voor kleine wonderen moeder natuur te bieden heeft!

Voedselbos

Voedselbos

Voedselbos Binnen onze paddock paradise hebben wij een racetrack aangelegd voor de lange rechte meters…

Fysieke balans

Fysieke balans

Röntgenfoto’s als preventie voor latere leeftijd Fysieke balansOp jonge leeftijd zetten wij onze paarden volledig…

Definitie van geluk

Definitie van geluk

De definitie van geluk Paarden wel of niet berijden en de definitie van geluk Op…

Ruwvoer

Ruwvoer

Ruwvoer Het interne motortje moet blijven branden. Dat is iets wat we allemaal geleerd hebben…