Hoogsensitieve paarden

Hoogsensitieve paarden

Uiteraard is ieder paard hooggevoelig, maar het ene paard is net wat gevoeliger dan de andere. Niet alleen op mentaal vlak, maar ook fysiek kan dat zich uiten en niet zelden hebben het mentale en het fysieke natuurlijk een wisselwerking op elkaar!

Een millimeter verschuiving aan het gedeelte van de schedel waar de hersenen zitten, geeft druk en stress wat invloed heeft op de waarnemingen intern en extern. Dit kan leiden tot weer meer spanning, met een vicieuze cirkel tot gevolg. 

Als je paard ontspannen is en ontspannen kan lopen, moet het paard zijn onderkaak naar voren kunnen schuiven om over de rug te kunnen lopen en omliggende spieren los te kunnen laten. Door mentale spanning en stress worden de kaakspieren aangespannen. Zet je eigen kaak maar eens op slot en voel wat er gebeurt met je bekken. Maar ook andersom, als jij je bekkenspieren aanspant, wat voel je dan in je kaak?  Het kaakgewricht is dus een heel gevoelig gewricht en een afwijking (door bijvoorbeeld gebitsproblemen) of spanning in dit gewricht, is van invloed op de hele houding, balans en de beweging van het paard!

Lichte aanleuning

Hoevaak hoor jij met rijden dat je paard zich vast houdt in zijn kaakgewricht of het bit aan één kant vastpakt, ondanks dat jij het gevoel hebt zacht te zijn in je handen? Dit kan dus ook ontstaan door de mentale spanning die is opgeslagen in het kaakgewricht. Als de onderkaak geen vrijheid meer heeft om te bewegen is het voor een paard onmogelijk om zijn kaakgewricht te kunnen ontspannen en daarmee een lichte aanleuning te hebben met rijden waarbij je paard los over de rug beweegt. Dan kun je trainen en ‘soepel maken’ tot je een ons weegt, maar beter wordt het niet! Gelukkig is die spanning prima te verhelpen met Cranio Sacraal therapie en vervolgens te voorkomen middels oefeningen die ik je meegeef!

Lichte aanleuning

Hoevaak hoor jij met rijden dat je paard zich vast houdt in zijn kaakgewricht of het bit aan één kant vastpakt, ondanks dat jij het gevoel hebt zacht te zijn in je handen? Dit kan dus ook ontstaan door de mentale spanning die is opgeslagen in het kaakgewricht. Als de onderkaak geen vrijheid meer heeft om te bewegen is het voor een paard onmogelijk om zijn kaakgewricht te kunnen ontspannen en daarmee een lichte aanleuning te hebben met rijden waarbij je paard los over de rug beweegt. Dan kun je trainen en ‘soepel maken’ tot je een ons weegt, maar beter wordt het niet! Gelukkig is die spanning prima te verhelpen met Cranio Sacraal therapie en vervolgens te voorkomen middels oefeningen die ik je meegeef!

Juist voor hoogsensitieve paarden is het ontzettend belangrijk om er voor te zorgen dat ze steeds opnieuw kunnen afvloeien. Leren hoe ze hun eigen ’emmertje kunnen legen’. Ze zetten zichzelf mentaal én fysiek immers veel sneller vast dan een minder gevoelig paard! Dit begint al bij de huisvesting. Waar een wat meer stoïcijns paard al snel op veel stallen gedijt, heeft een hooggevoelig paard doorgaans een plekje nodig waar het zich écht veilig en prettig voelt. Ook hierin denk ik, in dit programma, natuurlijk graag met je mee! Samen gaan we niet alleen aan de slag om jouw hoogsenstieve paard te helpen de spanning af te laten vloeien middels de zachte Cranio Sacraal technieken, maar we kijken samen naar het hele plaatje. Huisvesting, ontspanningstechnieken die je zelf kunt toepassen, eventueel essentiële oliën ter ondersteuning, brainstormen over optimale huisvesting. Al deze dingen zijn voor ieder paard van belang, maar voor een hoogsensitief paard telt het dubbel! 

Speciaal introductie zomertarief: 3x Cranio Sacraal behandeling voor slechts €150,- exclusief reiskosten

Na de behandeling is het advies om 3 dagen niet te trainen met je paard dus niet rijden of longeren met bijzet. De behandeling werkt namelijk nog zeker 3 dagen door in het lichaam. Het lichaam moet eerst alle afvalstoffen gaan afvoeren waardoor het zelfherstellend vermogen nog verder kan doorwerken en het paard nog beter in zijn vel komt te zitten.

Om op deze dagen toch nog iets anders leuks met je paard te kunnen doen, heb ik een paar grondwerk oefeningen die je met je paard kan doen. Hierbij daag ik je uit om volledig in het nu te zijn met je paard en te proberen met een ‘empty mind’ aanwezig te zijn. Naast de grondwerk oefeningen leer ik je ook een aantal yoga oefeningen voor je paard. Deze oefeningen mag je dagelijks doen maar met name voor het rijden. Door deze oefeningen leer je het lichaam van je paard beter te kennen en mocht je paard op een dag de oefening minder goed doen, ga dan niet te zwaar trainen met je paard of neem contact met mij op.

In de Cranio-sacraal therapie (CST) wordt er vanuit gegaan dat het paard een totaliteit is met diverse fysieke, emotionele en mentale lagen. Pas als al deze lagen zowel op bewust als onbewust niveau ‘geheeld’ en verbonden zijn, zal het paard optimaal in zijn vel komen. Door diverse hands-on technieken op het lichaam en de schedel wordt het lichaam bevrijd van blokkades. Het lichaam kan weer in balans komen en vloeiend bewegen. Het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd dan wel gereactiveerd. Werking van het zenuwstelsel, hormoonstelsel, immuunsysteem en de functies van het lichaam krijgen hierdoor een flinke boost.


Begin 1900 ontdekte Dr. William Sutherland dat de botten van de schedel in verbinding staan met het heiligbeen door middel van de zogeheten core link. Deze bestaat uit de schedel, de ruggenwervelkolom, een beschermend vlies om de ruggenwervelkolom en het heiligbeen. Sutherland ontdekte dat als er druk werd uitgeoefend op verschillende botten van de schedel, dat dit invloed had op het bekken en het heiligbeen. Andersom had druk op het heiligbeen weer effect op de schedel. Deze lichaamsdelen zijn aan de buitenkant verbonden door spieren, bindweefsel, pezen en aanhechtingen, maar bovenal van binnenuit door het weefsel in de core link. Naast het bewegingsapparaat en het orgaanstelsel is er ook sprake van het Cranio-Sacrale systeem in een lichaam. Het CS-systeem wordt algemeen beschouwd als de ademhaling van het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel beïnvloedt de werking van alles wat er in het lichaam gebeurt.

Het CS-systeem is het geheel van hersenen, ruggenmerg, hersenvocht (= liquor) en de vliezen hier omheen en loopt dus vanaf je schedel (cranium) naar je heiligbeen (sacrum). Je hersenen worden omgeven door je schedel maar om je hersenen te beschermen tegen de harde schedelwand, zitten er hersenvliezen om je hersenen heen die de liquor bevatten. De liquor zorgt voor schokdemping en bescherming van je hersenen en de liquor zorgt daarnaast ook voor transport van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen. De hersenvliezen lopen over in je ruggenmergvliezen en vormen daardoor één geheel. Deze ruggenmergvliezen bevinden zich in je wervelkolom en beschermen het ruggenmerg. Door een pompsysteem binnenin de hersenen, vloeit de liquor in golfbewegingen naar het ruggenmerg en is dit voelbaar als het Cranio-sacrale ritme.

Het Cranio-sacrale ritme wordt vervolgens door fascia (bindweefsel) doorgegeven en is daardoor overal in het lichaam voelbaar aangezien fascia zich overal in het lichaam bevindt. Het ontstaan van klachten kan voortkomen uit zowel fysieke als emotionele oorzaken. In beide gevallen is er een soort kristallering in  het fascia wat het cranio sacrale ritme verhindert om goed te kunnen stromen. De vastgezette trauma’s zijn de blokkades in het cranio-sacrale systeem. Een cranio-sacraal therapeut heeft geleerd deze ritmische beweging te voelen en te volgen tot waar zich verstoringen (blokkades) bevinden en door middel van zachte hands-on technieken, wordt er voor gezorgd dat deze blokkades opgeheven worden. Tijdens de CS-behandeling worden zachte technieken gebruikt waarmee lichte druk op het CS systeem uitgeoefend wordt. Op deze manier wordt het lichaam van het paard uitgenodigd zich te ontspannen en ruimte te scheppen.

Vaak wordt een sessie ook op spiritueel niveau ervaren: vanuit een diepe ontspanning ontstaat een gevoel van ruimte, stilte, verbinding. De hersenactiviteit wordt beperkt waardoor er in het lichaam meer energie vrij komt en het zelfherstellend vermogen wordt aangesproken. Daarin kan gebeuren wat nodig is voor herstel, heling, regeneratie. Het lichaam krijgt een betere doorstroming en de natuurlijke balans kan hersteld worden.

Een cranio-sacraal behandeling is ook zeer goed voor jonge paarden die nog niet bereden worden. Veulentjes of jonge paarden die in halsters hebben gehangen kunnen al schade opgelopen hebben. Laat staan de valpartijen of de klappen die ze gekregen hebben in de wei. Tegen de tijd dat je wil gaan starten met het beleren van je paard, kan er al genoeg schade zijn ontstaan in het lichaam wat eerst verholpen dient te worden. Schade aan de schedel met slechts een millimeter verschuiving aan de schedelnaden geeft al druk en stress en kan neurologische problemen veroorzaken.

Oorzaken hoofdtrauma’s kunnen zijn: hoofd stoten, in de wei onderuitgaan, trailerongeluk, klap tegen het hoofd krijgen, hangen in het halster tijdens het vaststaan of leren meelopen aan een halster. De symptomen variëren afhankelijk van in welke mate het trauma in de hersenen aanwezig is. Te denken valt hierbij: verwarring, slechte coördinatie, onvastheid op de voeten, dofheid in de ogen, bloed uit de neus of oren, hoofdpijn, erg fel reageren op licht, traagheid, coma of problemen hebben met opstappen.

Met een paddock paradise vol met Arabische volbloeds en NRPS’ers hebben we nogal een paar extra gevoelige types staan! Juist Arabische paarden zijn vaak hoogsensitief en voelen hun eigenaar aan als geen ander. Als wij uit balans zijn, pikken ze dat haarfijn op, maar kunnen er zelf ook door uit balans raken! Met kruiden, oliën, zachte hands on technieken en grounding oefeningen kunnen we ze heel goed leren zichzelf mentally present en ontspannen te houden. We helpen je heel graag met de kennis en ervaring die we door de jaren hebben opgedaan. Een paard in balans is een gelukkig paard!

Winkelwagen