Over mij

Mijn naam is Annelieke Stoop – Hesen, getrouwd met Ralf Hesen en wij zijn in het bezit van 7 Arabische half en volbloedpaarden. Onze kleine stoeterij heet Lazize Arabians. Toen ik 5 jaar oud was kreeg ik mijn eerste pony en toen ik 12 jaar oud was, mijn eerste Arabische volbloedmerrie; Paroeska. Paroeska is nu 29 jaar en nog steeds bij mij. Dankzij haar heb ik ontzettend veel geleerd en maakt zij een groot deel uit van wie ik nu ben. We fokten met haar ons eerste Arabische veulen en met haar heb ik voor het eerst Z1 dressuur behaald. Inmiddels zijn we 10 gefokte veulens verder en heb ik met 3 Arabieren het Z1 dressuur behaald. Maar naast het geluk en het plezier wat ik hiermee heb beleefd, heb ik ook de keerzijde ontdekt. Paroeska hebben we op 16 jarige leeftijd uit de sport moeten terugtrekken wegens terugkerende peesblessures en artrose (ook omdat zij vroeger op de renbaan werd uitgebracht). Bij de bevalling van haar laatste veulen heeft zij het maar net overleefd wegens vele complicaties. Riki’s Shabri (Arabische dekhengst waarmee ik Z1 heb gereden) verloren we op 16 jarige leeftijd aan een hartstilstand tijdens een wedstrijd. En tot slot mijn kampioensmerrie Ysabella die ook tussen de warmbloedpaarden op dressuurwedstrijden wist te winnen (zelfs in het Z1), hebben wij op 13 jarige leeftijd moeten laten inslapen wegens 2 tussenpees blessures aan de achterbenen. 

Dit heeft bij mij getriggerd om mij in het fysieke en mentale aspect van het paard te gaan verdiepen. Waarom gaan de paarden vroegtijdig stuk en hoe kan ik paarden en andere eigenaren helpen dit te voorkomen? Ook met Ysabella hebben wij continue gezocht naar de juiste behandelingen die haar konden helpen maar helaas kon niemand achter de oorzaak komen. Nu ik steeds meer leer over het paard, heb ik zelf al een vermoeden wat de oorzaak was en waren we achteraf met name bezig met symptoom bestrijding. Ik hoop met deze ervaring andere eigenaren te helpen op zoek te gaan naar de oorzaak van de klachten bij jouw paard. Hierbij kijk ik naar het gehele lichaam en welke behandeling daarbij het beste past. Maar ook bespreken we samen de training die je met je paard doet en het management rondom jouw paard, denk hierbij aan de hoefsmid, huisvesting en voer beleid. Ik heb het geluk gehad dat ik heel mijn leven de paarden aan huis heb gehad en daarbij heb ik mij continue verdiept in het beste management voor mijn paarden. Wij uiteindelijk een paddock paradise aangelegd voor onze paarden.

Dankzij de opleiding Performance Horsemanship heb ik nu ook meer kennis over hoe je je paard mentaal in balans kan krijgen. Het effect van een verkeerd management en verkeerde training op het mentale aspect van je paard en hoe dit weer voor fysieke klachten kan zorgen, wordt zwaar onderschat. Ik kan je helpen met het grondwerk samen met je paard zodat je kan leren hoe jouw paard zich ook bij jou kan ontspannen. Het is fijn voor het paard als een paard zich kan ontspannen tijdens bij mijn behandelingen, maar voor een duurzaam effect is het ook belangrijk dat het paard zich veilig voelt bij zijn eigenaar. Voor mij begint hier de basis, vanuit ontspanning en vertrouwen kan er pas gewerkt gaan worden aan de relatie tussen paard en eigenaar en de training. Ook kan ik je helpen met een aantal oefeningen zodat je je paard niet alleen onder het zadel hoeft te trainen, maar ook vanaf de grond. 

De paarden wereld en daarbij de ontwikkelingen staan nooit stil en daarom volg ik diverse bijscholingen, cursussen en opleidingen. Je raakt nooit uitgeleerd over dit prachtige dier!

Mijn missie is om paarden fysiek en mentaal in balans te krijgen!