Over ons

banneroverons mob nieuw

Behandelingen

Wij zijn Annelieke Stoop-Hesen en Ralf Hesen.

In de zomer van 2018 zijn wij verhuisd naar onze droomplek waarbij de paarden aan huis staan. Door de opleiding Performance Horsemanship zijn we anders naar de paarden gaan kijken. Nieuwe inzichten zijn nieuwe wegen om te bewandelen. De opleiding Performance Horsemanship heeft ons meer zelf inzichten gegeven en het is niet voor niks dat de quote op de website van de opleiding staat: ‘Horsemanship is not about your horse, it is about you!’

We zijn aan de opleiding begonnen om de paarden beter mentaal in balans te krijgen. We kwamen tot inzicht dat de leefomgeving ook van grote invloed kan zijn op het stresslevel van het paard. De afgelopen jaren zijn we ons gaan verdiepen in de natuurlijke leefomgeving van een paard en hebben wij een paddock paradise gecreëerd. Gedurende de opleiding kwamen we erachter dat ze fysiek ook niet goed in balans waren, zelfs niet bij onze jonge paarden die nog niet zijn ingereden. Hierdoor werd de interesse gewekt om ook te leren hoe we zelf de paarden fysiek in balans kunnen houden.

In contact met een paard, ontmoet je jezelf...

Annelieke

Al mijn hele leven zijn paarden in mijn leven. Toen ik 5 jaar oud was kreeg ik mijn eerste pony en toen ik 12 jaar oud was, mijn eerste Arabische volbloedmerrie; Paroeska. Paroeska is nu 30 jaar en nog steeds bij mij. Dankzij haar heb ik ontzettend veel geleerd en maakt zij een groot deel uit van wie ik nu ben. Inmiddels zijn we 10 gefokte veulens verder en heb ik met 3 Arabieren het Z1 dressuur behaald. Maar naast het geluk en het plezier wat ik hiermee heb beleefd, heb ik ook de keerzijde ontdekt. Paroeska hebben we op 16-jarige leeftijd uit de sport moeten terugtrekken wegens terugkerende peesblessures en artrose (ook omdat zij vroeger op de renbaan werd uitgebracht). Bij de bevalling van haar laatste veulen heeft zij het maar net overleefd wegens vele complicaties. Riki’s Shabri (Arabische dekhengst waarmee ik Z1 heb gereden) verloren we op 16-jarige leeftijd aan een hartstilstand tijdens een wedstrijd. En tot slot mijn kampioensmerrie Ysabella die ook tussen de warmbloedpaarden op dressuurwedstrijden wist te winnen (zelfs in het Z1), hebben wij op 13-jarige leeftijd moeten laten inslapen wegens twee tussenpeesblessures aan de achterbenen. Dit heeft mij getriggerd om mij in het fysieke en mentale aspect van het paard te gaan verdiepen. Ik wil graag samen met jou op zoek gaan naar de oorzaak van het probleem bij het paard. Die oorzaken kunnen zowel mentaal als fysiek zijn want beide heeft invloed op elkaar. Hierbij kijk ik naar het gehele lichaam en welke behandeling daarbij het beste past. Maar ook bespreken we samen de training die je met je paard doet en het management rondom jouw paard, denk hierbij aan de hoefsmid, huisvesting en voerbeleid.

Annelieke

Al mijn hele leven zijn paarden in mijn leven. Toen ik 5 jaar oud was kreeg ik mijn eerste pony en toen ik 12 jaar oud was, mijn eerste Arabische volbloedmerrie; Paroeska. Paroeska is nu 31 jaar en nog steeds bij mij. Dankzij haar heb ik ontzettend veel geleerd en maakt zij een groot deel uit van wie ik nu ben. Inmiddels zijn we 10 gefokte veulens verder en heb ik met 3 Arabieren het Z1 dressuur behaald. Maar naast het geluk en het plezier wat ik hiermee heb beleefd, heb ik ook de keerzijde ontdekt. We vragen fysiek en mentaal ontzettend veel van de paarden. Zodra er iets uit balans is bij het paard, kunnen er klachten, gedragsproblemen of ziektes ontstaan. 

Dit heeft mij getriggerd om mij in het fysieke en mentale aspect van het paard te gaan verdiepen. Ik wil graag samen met jou op zoek gaan naar de oorzaak van het probleem bij het paard. Die oorzaken kunnen zowel mentaal als fysiek zijn want beide heeft invloed op elkaar. Hierbij kijk ik naar het gehele lichaam en welke behandeling daarbij het beste past. Maar ook bespreken we samen de training die je met je paard doet en het management rondom jouw paard, denk hierbij aan de hoefsmid, huisvesting en voerbeleid.

Ralf

We willen allemaal het beste voor onze paarden, we willen ze fysiek & mentaal in balans hebben en de hoeven zijn hier een onmiskenbare factor in. In 2021 ben ik begonnen aan de opleiding Barefoot Paardadviseur. Mede door deze opleiding ben ik me bewust dat het totaalpakket voor je paard moet kloppen. Dat we paarden gezond willen hebben komt niet alleen door goede hoeven, het is het complete plaatje waar we naar moeten kijken. Sinds ik begonnen ben met deze opleiding wil ik er steeds meer van weten, ik weet nog niet waar het schip gaat stranden, maar dat ik de hoeven fascinerend vind is een feit! Wat ik belangrijk vind is dat paarden ontspannen erbij staan bij het bekappen. Ik neem dus de tijd. Ten slotte is het gevoel dat een paard jou vertrouwt zeer prettig en zorgt dit mede voor een connectie en samenwerking.

Ralf

We willen allemaal het beste voor onze paarden, we willen ze fysiek & mentaal in balans hebben en de hoeven zijn hier een onmiskenbare factor in. In 2021 ben ik begonnen aan de opleiding Barefoot Paardadviseur. Mede door deze opleiding ben ik me bewust dat het totaalpakket voor je paard moet kloppen. Dat we paarden gezond willen hebben komt niet alleen door goede hoeven, het is het complete plaatje waar we naar moeten kijken. Sinds ik begonnen ben met deze opleiding wil ik er steeds meer van weten, ik weet nog niet waar het schip gaat stranden, maar dat ik de hoeven fascinerend vind is een feit!

Wat ik belangrijk vind is dat paarden ontspannen erbij staan bij het bekappen. Ik neem dus de tijd. Ten slotte is het gevoel dat een paard jou vertrouwt zeer prettig en zorgt dit mede voor een connectie en samenwerking.

Behandelmethoden

Al onze behandelmethoden zijn gericht op het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Paarden zijn gedurende een proces van eeuwen geëvolueerd om optimaal te kunnen functioneren en overleven….en toen domesticeerden wij deze prachtige dieren. Dit biedt natuurlijk voordelen: een paard hoeft niet meer bang te zijn te worden opgegeten door een poema. Maar het biedt ook nieuwe uitdagingen. Een paard is immers nu eenmaal niet gemaakt voor vierkante weilandjes, stallen, of wedstrijdstress. Juist daar heeft moeder natuur soms een beetje hulp nodig, zodat jouw paard optimaal in balans kan blijven functioneren en jullie samen kunnen streven naar optimale connectie en teamwork!

In de Cranio-sacraal therapie (CST) wordt er vanuit gegaan dat het paard een totaliteit is met diverse fysieke, emotionele en mentale lagen. Pas als al deze lagen zowel op bewust als onbewust niveau ‘geheeld’ en verbonden zijn, zal het paard optimaal in zijn vel komen. Door diverse hands-on technieken op het lichaam en de schedel wordt het lichaam bevrijd van blokkades. Het lichaam kan weer in balans komen en vloeiend bewegen. Het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd dan wel gereactiveerd. Werking van het zenuwstelsel, hormoonstelsel, immuunsysteem en de functies van het lichaam krijgen hierdoor een flinke boost. Met Cranio Sacraal therapie kan een breed scala aan klachten verholpen worden! De CST wordt gecombineerd met diverse andere zachte technieken voor een zo breed mogelijke aanpak toegespitst op het individuele paard.

De Masterson Method® is een innovatieve vorm van paardenmassage die het paard in de gelegenheid stelt diepe, opgebouwde pijn en spanning (zowel mentaal als fysiek) is spieren en bindweefsel los te laten. Door de toepassing van zachte aanraking en voorzichtige beweging in ontspannen toestand, gecombineerd met het scherp observeren van de reacties van het paard, worden deuren geopend naar sterk verbeterde communicatie, gezondheid en prestaties! Deze techniek is uiterst geschikt om te combineren met het wat ‘krachtigere’ Cranio Sacraal therapie en daarmee een zeer waardevolle aanvulling.

De heilzame effecten van essentiële oliën voor mens en dier zijn al geruime tijd bekend! Dat het werkt is misschien ook niet zo gek: paarden eten immers de bronplanten van deze oliën in de natuur en we weten dat wilde paarden van de ene plaats naar de andere kunnen trekken om een bepaald kruid te vinden. Essentiële oliën kunnen worden gebruikt om paarden te helpen met mentale problemen zoals stress, trauma en angst, maar ook voor uiteenlopende fysieke klanten zoals spijsverterings- ademhalings- en spierproblemen! Door deze vorm van therapie toe te passen waar nodig in de behandeling wordt een zo optimaal mogelijk resultaat voor het individuele paard behaald.

Bach RESCUE® is een voedingssupplement op natuurlijke basis met de vijf Bach bloesems Cherry Plum (kersenpruim – voor zelfcontrole), Clematis (bosrank – leef bij de dag), Impatiens (reuzenbalsemien – onthaasten), Rock Rose (zonneroosje – voor moed) en Star of Bethlehem (vogelmelk – bij troost).

Dit is het werk van dr. Edward Bach, een bekend bacterioloog, arts en patholoog. Het Bach systeem kent 38 remedies. Die zijn in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw allemaal ontdekt door dr. Bach. Elk van deze remedies hoort bij een fundamentele menselijke emotie. Naast de 38 enkelvoudige originele Bach bloesems is er ook een speciale samenstelling ontwikkeld genaamd: Bach RESCUE®. BACH RESCUE® is wereldwijd bekend en heeft zijn kracht als 100% natuurlijk voedingssupplement meer dan bewezen.

Ook deze vorm van therapie kan tijdens een behandeling worden toegepast indien nodig, voor het paard én voor jou!

Het unieke programma ‘Equine Musculoskeletal Unwinding’ werd ontwikkeld in de Verenigde Staten en is een combinatie van massagetherapie met diepe, musculoskeletale releases voor een optimaal, blijvend effect! Het doel is het ondersteunen van het paardenlichaam, het in een fysieke positie helpen komen waar het paard zichzelf kan genezen. Het vinden van balans vergt meer dan alleen techniek: het is een combinatie van conformatie, opgebouwde toxiciteit, voeding, spiergeheugen, zacht weefsel, voeding… Met een combinatie van zachte hands on technieken wordt hier gezocht naar wat het paard nodig heeft, wat nu prioriteit heeft, welk probleem als eerste aangepakt moet worden. Een aanvulling van onschatbare waarde op de Cranio Sacraal therapie!

Trapped Emotions (TE) komen zowel bij mensen als dieren voor. Een TE ontstaat wanneer er een emotie ervaren wordt, van iets wat het dier op dat moment niet kan verwerken, een trauma. De emotie zet zich dan ergens vast in het lichaam en kan daar jaren blijven zitten (zelfs een leven lang). Zo’n TE kan voortdurend of bij tijden invloed hebben op het welbevinden van het dier, zowel fysiek als emotioneel. Trapped emotions ontstaan door een trauma van een dier zelf, óf zijn overgenomen van een dierbare (mens), óf zijn geërfd. Ik kan zulke trapped emotions opzoeken en releasen. Het dier heeft daar geen last van, maar zal direct een mate van bevrijding voelen, afhankelijk van de impact die de TE heeft gehad.

Equissage Pulse produceert een niet agressieve, diepe en zachte massage voor het gehele paarden lichaam. De Equissage Pulse werkt door middel van gepatenteerde NHC Cyclo-Therapy technology. NHC Cyclo-Therapy is een drie dimensionale (horizontaal, verticaal en roterend) diep werkende massage. 

Meer informatie over de Equissage vind je op onze speciale website 

Curriculum Vitae

Annelieke

Paardencoach, 2 Tango Therapeutisch Centrum (2023)

Cranio-sacraal therapie voor paarden, level 1, Praktijk Natuurlijk (2021-2022)

Performance Horsemanship Niveau 2 (2021)

Masterson Method Weekend Seminar (2021)

Equine Musculoskeletal Unwinding level 1, Holistic Horseworks (2021)

Performance Horsemanship Niveau 1 (2020)

Plusopleiding Diertherapeut jaar 1, Silverlinde (2015)

Reiki workshop level 1 (2015)

Ralf

Barefoot Paardadviseur (2021-2022)

Performance Horsemanship Niveau 2 (2021)

Performance Horsemanship Niveau 1 (2020)

Winkelwagen