Wat is CST

Wat is cranio sacraal therapie?

Het is erg belangrijk om jonge paarden voordat ze aan het werk gaan te controleren op eventuele spanningen en blokkades. Er wordt vaak gedacht dat jonge paarden geen behandeling nodig hebben, maar de kans is dan groot dat ze gaan compenseren tijdens het rijden en vervolgens is er een grote kans op blessures.

Blokkades en spanning bij jonge paarden kunnen al ontstaan vanaf het moment dat ze een veulentje waren en in het halster zijn gaan hangen. Het is de natuur van een paard om tegen druk in te gaan. Door het hangen in halsters komt er een enorme druk op de schedel en / of atlas gebied te staan. De botten in de schedel bij een veulen zijn nog niet helemaal vergroeid / gefuseerd. Het achterhoofdsbeen bij een veulen bestaat maar uit liefst 4 delen en deze naden fuseren in de loop der jaren. Door de druk van bijv het hangen in een halster kunnen de naden teveel in elkaar schuiven, met als gevolg constante druk op die plek. De aangrenzende botten die in verbinding staan met het achterhoofdsbeen zoals de atlas en het slaapbeen (gebied rondom de oren) krijgen ook last van de druk en zullen ook teveel bij elkaar komen. Jonge paarden spelen veel in de wei, glijden af en toe uit, krijgen klappen van andere paarden en dit kan ook schade aanbrengen in het lichaam. Zelfs als je paard ineens een abrupte beweging maakt met de hals, kan de eerste nekwervel al iets verdraaien (deze nekwervel staat sneller scheef dan een heup).

De eerste halswervel en het heiligbeen bij paarden staan in verbinding met elkaar. Is er spanning bij de eerste halswervel, is er spanning in het heiligbeen en vice versa. Problemen in het bekken werken dus door in de gehele wervelkolom. Als je achter je paard staat, zie je dan dat 1 kant van het bekken lager staat dan de andere kant? Om recht te blijven zal je paard gaan compenseren in zijn schouders. Ga zelf maar eens op 1 voet op een steen staan, je zult voelen dat je in je lijf gaat compenseren om recht te blijven. Dit kan zelfs doorwerken tot aan je nekwervels. Door het gehele lichaam te controleren op spanningen en blokkades, de compensatiepatronen tijdig te ontdekken en hier cranio-sacraal therapie op toe te passen, zorgen we ervoor dat het zelfherstellend vermogen van het paard een enorme boost krijgt. 

In de Cranio-sacraal therapie (CST) wordt er vanuit gegaan dat het paard een totaliteit is met diverse fysieke, emotionele en mentale lagen. Pas als al deze lagen zowel op bewust als onbewust niveau ‘geheeld’ en verbonden zijn, zal het paard optimaal in zijn vel komen. Door diverse hands-on technieken op het lichaam en de schedel kan het lichaam ontspannen en ontstaat er rust en ruimte in het lichaam. Hierdoor kan het lichaam weer in balans komen en vloeiend bewegen. Het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd dan wel gereactiveerd. Werking van het zenuwstelsel, hormoonstelsel, immuunsysteem en de functies van het lichaam krijgen hierdoor een flinke boost.


Begin 1900 ontdekte Dr. William Sutherland dat de botten van de schedel in verbinding staan met het heiligbeen door middel van de zogeheten core link. Deze bestaat uit de schedel, de ruggenwervelkolom, een beschermend vlies om de ruggenwervelkolom en het heiligbeen. Sutherland ontdekte dat als er druk werd uitgeoefend op verschillende botten van de schedel, dat dit invloed had op het bekken en het heiligbeen. Andersom had druk op het heiligbeen weer effect op de schedel. Deze lichaamsdelen zijn aan de buitenkant verbonden door spieren, bindweefsel, pezen en aanhechtingen, maar bovenal van binnenuit door het weefsel in de core link. Naast het bewegingsapparaat en het orgaanstelsel is er ook sprake van het Cranio-Sacrale systeem in een lichaam. Het CS-systeem wordt algemeen beschouwd als de ademhaling van het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel beïnvloedt de werking van alles wat er in het lichaam gebeurt.

Het CS-systeem is het geheel van hersenen, ruggenmerg, hersenvocht (= liquor) en de vliezen hier omheen en loopt dus vanaf je schedel (cranium) naar je heiligbeen (sacrum). Je hersenen worden omgeven door je schedel maar om je hersenen te beschermen tegen de harde schedelwand, zitten er hersenvliezen om je hersenen heen die de liquor bevatten. De liquor zorgt voor schokdemping en bescherming van je hersenen en de liquor zorgt daarnaast ook voor transport van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen. De hersenvliezen lopen over in je ruggenmergvliezen en vormen daardoor één geheel. Deze ruggenmergvliezen bevinden zich in je wervelkolom en beschermen het ruggenmerg. Door een pompsysteem binnenin de hersenen, vloeit de liquor in golfbewegingen naar het ruggenmerg en is dit voelbaar als het Cranio-sacrale ritme.

Het Cranio-sacrale ritme wordt vervolgens door fascia (bindweefsel) doorgegeven en is daardoor overal in het lichaam voelbaar aangezien fascia zich overal in het lichaam bevindt. Het ontstaan van klachten kan voortkomen uit zowel fysieke als emotionele oorzaken. In beide gevallen is er een soort kristallering in  het fascia wat het cranio sacrale ritme verhindert om goed te kunnen stromen. De vastgezette trauma’s zijn de blokkades in het cranio-sacrale systeem. Een cranio-sacraal therapeut heeft geleerd deze ritmische beweging te voelen en te volgen tot waar zich verstoringen (blokkades) bevinden en door middel van zachte hands-on technieken, wordt er voor gezorgd dat deze blokkades opgeheven worden. Tijdens de CS-behandeling worden zachte technieken gebruikt waarmee lichte druk op het CS systeem uitgeoefend wordt. Op deze manier wordt het lichaam van het paard uitgenodigd zich te ontspannen en ruimte te scheppen.

Vaak wordt een sessie ook op spiritueel niveau ervaren: vanuit een diepe ontspanning ontstaat een gevoel van ruimte, stilte, verbinding. De hersenactiviteit wordt beperkt waardoor er in het lichaam meer energie vrij komt en het zelfherstellend vermogen wordt aangesproken. Daarin kan gebeuren wat nodig is voor herstel, heling, regeneratie. Het lichaam krijgt een betere doorstroming en de natuurlijke balans kan hersteld worden.

Een cranio-sacraal behandeling is ook zeer goed voor jonge paarden die nog niet bereden worden. Veulentjes of jonge paarden die in halsters hebben gehangen kunnen al schade opgelopen hebben. Laat staan de valpartijen of de klappen die ze gekregen hebben in de wei. Tegen de tijd dat je wil gaan starten met het beleren van je paard, kan er al genoeg schade zijn ontstaan in het lichaam wat eerst verholpen dient te worden. Schade aan de schedel met slechts een millimeter verschuiving aan de schedelnaden geeft al druk en stress en kan neurologische problemen veroorzaken.

Oorzaken hoofdtrauma’s kunnen zijn: hoofd stoten, in de wei onderuitgaan, trailerongeluk, klap tegen het hoofd krijgen, hangen in het halster tijdens het vaststaan of leren meelopen aan een halster. De symptomen variëren afhankelijk van in welke mate het trauma in de hersenen aanwezig is. Te denken valt hierbij: verwarring, slechte coördinatie, onvastheid op de voeten, dofheid in de ogen, bloed uit de neus of oren, hoofdpijn, erg fel reageren op licht, traagheid, coma of problemen hebben met opstappen.

Spanningen en blokkades in het lijf worden opgeheven en het lichaam van het paard wordt geactiveerd om zelf de balans terug te zoeken zonder dat er manipulaties op het lichaam worden uitgevoerd.

Tarief €75,- exclusief reiskosten per behandeling

Er is zó veel dat het lichaam van zowel een jong als een ouder paard uit balans kan brengen, nog lang voordat er sprake is van formele training! Een goede start is van groot belang voor een jong paard. Niet alleen mentaal, maar zeker ook fysiek. Maar ook als jij een ouder paard hebt, die niet meer getraind wordt, kan er sprake zijn van klachten en kan CST een verlichting bieden!